Erzberg-i Látványbánya

Erzberg Európa legnagyobb pátvasérc lerekódása. A vörös ércet lépcsőzetes külszíni fejtéssel termelik ki. Az eredetileg 1534 m magas Erzberg elhordását már a kelták és a rómaiak megkezdték, a Harmadik Birodalomban pedig ez adta a vasérctermelés negyedét. Jelenleg egy azték piramishoz hasonló, 1465 m magas kőtömb, amelyből ma is bányásznak.

erzberg

A bánya a látogatók számára is nyitva áll, az egykori aknákat kisvasúttal és gyalogosan vezetéssel lehet bejárni. A bányába “Katl” nevű, egykor bányászokat szállító vonat viszi a védőruhába bújt látogatókat. A  1,5 km-rel a föld alatt, az Erzberg gyomrában mindent megtudhatnak a látogatók a feltárási és elővájási munkálatokról, és a felszín alatti ércfejtés módszereiről. Részletesen bemutatják a fúrás és robbantás, a rakodási és szállítási technikák fejlődését, és a tárnák biztosítását szolgáló építési módszereket.

Mindig nagy sikert arat az eredetit utánzó robbantás, amely 60 tonnányi kőzet kinyerését szimulálja egy 10 négyzetméteres tárnában. Vakító villámok cikáznak a tárnák labirintusában, fülsiketítő robaj és lőporfüst közepette a látogatók valódi képet kapnak a bányászatról.

A túra része utazás a Hauly-n, az óriási taxin, ami egy átalakított dömper (860 PS). Ez viszi körbe a látogatókat az Erzberg gigantikus lépcsőit, miközben ennek platójáról csodálhatjuk a tájat. Lenyűgöző látvány tárul a környék hatalmas hegyeire: az Eisenerzer Reichenstein-re, a Wildfeld-re, a Kaiserschild-re és a Pfaffenstein-re.

eisenberg-full

Rendezvények:

  • Erzberg-rodeó
  • Nemzetközi futás & Nordic Walking
  • Különböző rallik két- és négy keréken
  • Erzberg Trófea (Mountainbike)

erzbergrodeo-1

Weblap: http://www.abenteuer-erzberg.at

 

vissza a listához

Floating Social Media Icons by Acurax Wordpress Designers