Állatkertek

HERBERSTEIN-I ÁLLATKERT ÉS KASTÉLY

Kétségkívül Herberstein vonzereje az óriási kastélyparkban kialakított, az évszázadok óta létező állatkertnek köszönhető. Az egész birtok mintegy 90%-án terül el, 500.000 négyzetméteren, a XVII. században lett kialakítva. Közvetlen közelről figyelhető meg 700 állatfaj, ami a világ összes kontinenséről gyűjtöttek össze.

Egy színpompás kerten keresztül juthatunk a völgyben található mesekastélyhoz. A belépőjegy tartalmazza a sétát a Herbenstein-i kastélykertbe.

A fajoknak megfelelő, tágas ketrecek jelentik a világ minden tájáról származó állatok életterét. A harmonikusan egymás mellett élő zebrák és gnúk vagy az emukkal és kengurukkal benépesített nagyvonalú terület kiválóan példázzák számunkra a bolygónkon élő fajok sokszínűségét. Az állatkert területe akár tematikusan is bejárható. Az oroszlánoktól és a farkasoktól csak egy dróthálós kerítés választ el, a majmok szabadon ugrándoznak a fákon és a gepárd félelmetes gyorsasággal kapja el az elkerített területére drótkötélen behúzott húsdarabokat. (A zsákmány-szimulátort itt Herberstein-ben találták fel!)

Különleges, vezetett teliholdas túrákat tehetünk az állatkertben, a bejárat mellett található állatsimogatóban pedig megsimogathatjuk a nyuszikat, a kiskecskéket és a többi szelíd kisállatot. A parkban hat játszótér is van a kicsik számára.

A sétavonat áprilistól szeptemberig jár és a főbejárat, illetve a Herbenstein-i kastélykert között közlekedik (oda és vissza). Viszont az utazásért külön kell fizetni. Akik nem szeretnének nagyon elfáradni azoknak feltétlen ajánlott a kisvasút a visszaútra a völgyből.

Távolság: 49 km

Weblap: http://www.tierwelt-herberstein.at/


DER WILDE BERG (Élménypark és állatkert)

Az egész családot elvarázsolja a természet, ami Mautern-ben várja: egy különleges hegyi állatkert több mint 200 őshonos állattal és a legmagasabban fekvő (1.100 m tengerszint feletti magasság!) élménypark kombinációja, de ezen kívül számos extrával várja az érdeklődőket. A bejárattól kétüléses felvonó visz fel az állatkert legmagasabb pontjára (Bergstation), a magasból láthatjuk az alattunk sétáló muflonokat, őzeket, szarvasokat, farkasokat, kecskéket és birkákat. Érdemes egészen a végállomásig utazni, és majd a hegytetőről leereszkedve végigjárni a látnivalókat. A felvonó alternatívája a Parkbusz, ami bár nem a legfelső állomásnál rak ki, hanem a középállomásnál (Mittelstation), innen is remekül körbe lehet járni mindent.

A számos erdei állat közül egyik különlegesség a medvekifutó, ami Európa legnagyobbja, hogy fajtájuknak legmegfelelőbb bánásmódot kapják. A nap folyamán több állatetetésbe is bele lehet futni. Az etetéshez hasonló izgalmakat kí­nál naponta kétszer is (11 és 14 órakor) a madárbemutató, ahol szinte a fejünket súrolva reptetik felettünk a gyönyörű ragadozó madarakat: baglyot, sast, sólymot, hollót és keselyűt.

Lassan elérünk a park közepén fekvő étteremben, ahol gyönyörű panoráma fogad. Az étterem mellett játszótér és egy hatalmas pajta található, ez utóbbi valójában egy óriási játszóház, amelyben a magasból szénába is lehet ugrani.

Innen továbbindulva egy kisebb vidámparkhoz érkezünk, a lefelé vezető úton egymást érik a különböző játékok, némelyiknek az ára benne van a belépőben, némelyikért fizetni kell.

Innen már csak a fából épült, útmenti, hosszú golyópályát követjük a kijáratig. (Ha véletlenül nem hoztál magaddal fagolyót, akkor 2 euróért vételezhetsz magadnak az automatából!)

Majd miután minden attrakciót magunk mögött hagytunk, a kijáratnál, a felvonó középállomásán választhatunk, hogy a libegővel utazunk vissza a parkolóhoz, vagy gyalog, esetleg nyári bobbal vagy egy háromkerekű, gokarthoz (Mountain Kart)hasonló járgánnyal.

Letölthető térkép:

Távolság: 83 km

Weblap: https://www.derwildeberg.at/


WALDPARK VADASPARK (Hochreiter)

Távolság: 47 km

Weblap: https://www.waldpark.at


RABENWALD ALPAKA FARM

Távolság: 41 km

Weblap: https://www.rabenwald-alpaka.at


DÁMSZARVAS FARM ÉS ÁLLATSIMOGATÓ (Krieglach)

Távolság: 13 km

Weblap: https://annerlbauer-arbesleitner.at/