Grüner See

A festői Grüner See vagyis a „Zöld-tó”, a Hochschwab hegy lábánál fekszik, Tragöß falu mellett. Nevét a víz smaragdzöld színéről kapta, májustól késő nyárig gyönyörködhetünk ebben a látványban. A  kis völgy jellegzetessége az, hogy a közelben levő magas hegyekről a tavaszi hóolvadás idején annyi víz ömlik ide, hogy szépen lassan feltölti azt. Emiatt a vízállás évszakról évszakra változik, az olvadékvíz mennyiségétől függ: a tó ősztől kora tavaszig mindössze 1-2 méter mély, mintha ki lenne száradva.

Nyár elejére viszont az olvadékvíz olyannyira feltölti a tavat, hogy az elárasztja az egész völgyet, és a tó legnagyobb mélysége a 10-12 métert is elérheti! Ilyenkor a parti gyalogutak és padok is víz alá kerülnek, ami nagyon különös látványt nyújt. Nyár folyamán aztán egyre jobban kiapad újra (a hőségtől és csapadéktól függően). A tó vize szinte teljesen üledékmentes, ezért is kristálytiszta és színe, főként az üde aljnövényzettől és a mederben lévő, elöntött fűtől ilyen csodaszép zöld.

A fenyőkkel körülölelt türkízzöld tó, a hatalmas sziklafalakkal a háttérben Ausztria egyik legszebb kirándulóhelye, Stájerország egyik természeti csodája!

Megközelíteni autóval Tragöss-Oberort falun keresztül lehet, jól kitáblázott út egy nagy parkolóba vezet. Innen egy erdei úton 1 km-es sétával érjük el a tavat. Vagy megállhatunk a tó melletti étterem (Gasthaus Seehof) parkolójában is.

Távolság: 65 km

Weblap: https://tragoess-gruenersee.at/