Gyerekprogramok

WALDBACH-I VIZIJÁTÉKOK

A waldbachi Wiedner család vízi játékai a kicsik és nagyok kedvelt célpontjai. Fritz Wiedner 42 éve építi életművét: 1934-ben, kisfiúként kezdte egy vízikerekékkel. Az ezermester, 91 éves férfi nemcsak asztalos, hanem lakatos, vízvezeték-szerelő és szerelő is egyben, mindent saját kezével készít el.

Több száz olyan objektumot készített, amelyeket csak vízi erővel üzemeltetnek, mint pl.: a kapruni erőművet, az Erzberg-et, Semmeringbahn-t, a dachsteini siklót, Peter Rosegger szülőházát, a környékről régen leromlott malmok kicsinyített mását. Mivel minden objektumot ivóvízzel üzemeltetnek, egy nagyméretű ivóvíztározót kellett beépíteni, hiszen a teljes üzemelésnél 120.000 liter körüli az vízigényű. A kézzel faragott figurák, trükkös szökőkutak, gnómokkal teli alpesi kert, erdei gnómok, kastélyok, fából, bádogból és kőből készült malomkerekek nagyon népszerű úti cél.

A gyönyörű faragott és esztergált tárgyak között egy csodálatosan parkosított alpesi kert található, sokféle alpesi virággal. A szuvenírbolt nagy számban kínál saját gyártású, kézzel készített termékeket is. A parkba a belépés ingyenes.

Távolság: 26 km

Cím: Arzberg 43, 8253 Waldbach

További infók: https://www.steiermark.com/


FEISTRITZ-VÖLGYI KISVASÚT

A számtalan ausztriai nosztalgia vasút közt kiemelkedő helyet foglal el a kelet-stájerországi Feistritztalbahn, mely Weiz és Birkfeld között közlekedik. Felejthetetlen élményt kínál a legapróbb részletekig restaurált 100 éves vasút, az eredeti személykocsikkal, fújtató, füstös gőzmozdonnyal. Ráadásként maga a pálya, számtalan viaduktjával, hídjával, alagútjával, látványos vonalvezetésével a dimbes-dombos, hullámzó tájon, erdők, rétek közt, is elsőrangú látnivaló. A ráérős utazáson (24 km-es szakaszt a gőzös közel másfél óra alatt teszi meg) nemcsak a táj szépségét élvezhetjük, hanem egy igazi, békebeli időutazáson is részt vehetünk.

A weizi vasútállomástól indul az utazás, Oberfeistritz előtt a leghosszabb híd, a Grub-viadukt kápráztatja el az utasokat 275 méteres hosszúságával és 13 ívével. Anger vasútállomásán hosszabb pihenőt tart a vonat: vízzel töltik fel a tartályokat a korhű vízi daru segítségével. A következő állomáson, Koglhofnál népszerű nyári bob pályát találunk. Részletesebb infók róla itt ›› A végállomás (Birkfeld) az otthona a vasúti kocsiknak és a mozdonyoknak, itt vannak a kocsijavító vasúti színek is.

Távolság (Weiz): 50 km

Weblap: https://www.feistritztalbahn.at/


WANDERWUNDERWALD, MARIAZELL

Az 1300 m magasan fekvő szabadidőparkhoz, a Bürgeralpe csúcsára, kabinos felvonóval pár perc alatt fel lehet jutni.

Holzknechtland, a favágó élményvilág

A Mariazeller Bürgeralpén található Favágó Élményvilágban régi erdőgazdálkodási munkafolyamatokat ábrázolnak, amely segítségével a látogatók egy pillantást vethetnek az egykori favágók életébe. Közel 100 évvel ezelőtt nélkülözhetetlen szállító eszköz volt a keskeny nyomtávolságú erdei vasút, amellyel a távoli völgyekből a levágott fát a fűrésztelepekre, patakokhoz és folyókhoz szállítoták. Két tavacska is található itt, az egyiken még vízisízni és wakeboard-ozni is lehet. Erdei kisvonat járja körül a 2 hektáros területet és a tavak partját.

Biberwasser, a vizes élménypark

kalandparkban lehetőség van aranymosásra, pénzverésre, íjászat kipróbálására, a fosszíliaparkban pedig lehet régészkedni, dínók után kutatni.

Wald8erBahn, a hegyi siklópálya
Közel 150 mp-ig tartó siklásban lesz része aki kipróbálja ezt a különleges élményt. A pálya a fák lombkoronájának a magaságában visz. (10-120 kg közötti személyek használhatják, gyerekek kísérővel)

Ezen kívül található kilátóból szép panoráma tárul elénk, a mellette található hüttében pedig csillapíthatjuk éhségüket.

Távolság: 70 km

Weblap: https://www.buergeralpe.at/sommer/wanderwunderwald/