Kirándulás

MARIAZELL

MARIAZELL-I BAZILIKA

A stájerországi hegyek között megbújó Mariazell az egyik legnevezetesebb közép-európai Mária-kegyhely. A jellegzetes, háromtornyú kegytemplom Mariazell jelképe. A templom kincstárában őrzött fa Madonna-szobor évente egymillió zarándokot vonz Mariazellbe.

A kegyszobor 48 cm magas, fából készült és Máriát ábrázolja, aki a jobb karjában tartja a kis Jézust. Mária a baljával a gyermeknek egy körtét nyújt, a gyermek pedig a jobbjával egy almát az édesanyjának. A szobrot díszes ruhába öltöztetik az év három legfontosabb ünnepnapján: Nagypénteken, Mária születésének ünnepén (szept. 8.) és a város alapításának napján (dec. 21.).

PIRKER MÉZESKALÁCSMÚZEUM

A Pirker család 1800 óta foglalkozik a híres mariazelli mézeskalács készítésével. A Főtér sarkán lévő patinás épületben vagy a Wiener Strassén is betekintést lehet nyerni a gyártás folyamatába és szuvenírként akár vásárolni is lehet a finomságokból.

https://www.lebkuchen-pirker.at/

CAJ. ARZBERGER LIKŐRMANUFAKTÚRA

A 19. század vége óta gyártanak 3 féle ízben cukormentes gyomorkeserűt a környéken termő 33 gyógynövény felhasználásával. A jellegzetes ízű készítményt étkezések előtt és gyomorbántalmakra is ajánlják.

www.arzberger.co.at/

BÜRGERALPE, MARIAZELL HEGYE

A város központjából pár perc alatt felrepít a kabinos felvonó a hegy tetejére, ahol két hütte, egy csodás körpanorámát nyújtó kilátótorony és egy élménypark várja a látogatókat. A felvonó hegyi állomásától pár lépésre fekszik a Berggasthof Bürgeralpe hatalmas, teraszos épülete, mellette az Erlebniswelt Holzknechtland, a favágó tematikájú hegyi élménypark található. Az elsősorban gyerekek számára létesített parkban a fakitermeléssel, fafeldolgozással foglalkozó játékok, kiállítások mellett két tavacska is van, az egyiken még vízisízni és wakeboard-ozni is lehet. Kisvonat járja körül a 2 hektáros területet.

A hegy legmagasabb pontján (1266 m) álló jellegzetes alakú, fehérre festett kilátótorony (Erzherzog-Johann-Warte) felé széles úton jutunk az erdőn keresztül. A 24 méter magas torony tetejéről páratlan kilátásban lehet részünk jó időben, az Ötscher, a Hochschwab, a Gemeindealpe csúcsai mind jól látszanak, az Erlaufsee csillogó víztükrével. A toronytól pár méterre az elragadóan bájos, muskátlitól roskadozó Edelweisshütte hívogatja, többnyire sikeresen a kirándulókat.

A középállomásról (Mittelstation) az egész család számra élvezetes programlehetőségként, gokarttal vagy óriás rollerrrel lehet leszáguldani a hegy lábához.

http://www.buergeralpe.at

ERLAUFSEE

A város peremén található az Erlaufsee, ahova autóval vagy egy romantikus kisvonattal is kimehetünk, de egy kellemes sétával is elérhető. Nyáron, ez a hegyekkel körbevett, lassú mélyülésű tó remek fürdőhely, ahol sokféle vízisportot is ki lehet próbálni. Télen a tó felszínét a sífutók, jégkorcsolyások, valamint a lékhorgászat szerelmesei veszik birtokba.

www.mariazell-info.at/hu/nyar/erlaufsee-to-az-igazi-gyongyszem/

ADVENT MARIAZELL-BEN

A mariazell-i adventi vásár az egyik leglátványosabb meseszerű rendezvény egész Ausztriában. Nagyon sokan keresik fel az árusokat és látogatják meg Mariazell többi látnivalóját is. Ilyenkor rendezik a krampuszfutást is, ahol ijesztő maszkokban kergetik el a rossz szellemeket.

Távolság: 70 km

Weblap: https://www.mariazell.at/