Túrázás

HELYI TÚRA ALPL ERDEIBEN 

A kedvenc körtúránk abban a völgyben és az azt körbevevő hegyeken át vezet, ahol a Zinkhaus fekszik! Javasolt útvonal ›› A 6,6 kilométeres túraútvonal Peter Rosegger erdei iskolájánál (Waldschule) kezdődik, ami a Zinkhaus szomszédos épülete. A dél felé vezető úton induljuk el Peter Rosegger szülőházának irányába (Geburtshaus), és forduljunk jobbra közvetlenül a híd után és induljunk el az erdei úton! Egy emelkedő után érünk fel a túra legmagasabb pontjára, a Kluppeneggerhof tanyához, ahol a híres osztrák költő született (jelenleg múzeum). Érdemes itt picit fújni egyet és gyönyörködni a panorámában. Az innen lefelé haladó úton érjük el a Schmiedhofer tanyát, ahol szarvasokat tartanak. A kerítésen át megcsodálhatjuk ezeket az elegáns állatokat. Sokáig aszfaltos úton visz tovább a túra, ha nagyon elfáradtunk itt tudunk rövidíteni, ugyanis ez a Zinkhaus-ig vezet. 

Ha kíváncsiak vagyunk a hegy másik oldalára, akkor a Freßnitzbach patakon áthaladó híd előtt jobbra forduljunk el, innen kis erdei út visz fel a Schlagobersbauer étteremhez (Gasthof). Érdemes itt megpihenni, esetleg enni vagy inni valami finomat (ajánljuk a Rosegger tortát, bármit amin tejszínhab van – isteni házi habot készítenek!) A gazdasághoz jó pár állat is tartozik, amiket meg lehet nézni kerítés mögött. A gyerekeket játszótér várja. A panoráma szintén lenyűgöző, a nemrégiben meglátogatott Kluppeneggerhof-ra látunk rá 🙂 Innen egy meredek erdei úton érünk vissza a Zinkhaus-ba, érintve a szomszéd gazdaságot. 

Távolság: 0 km (hossza: 6,6 km)

Weblap: https://www.bergfex.at/


PILGERKREUZ (a világ legmagasabb fakeresztje)

A Mariazellbe vezető zarándokút Veitsch-en keresztül vezet, ahol a híres fakereszt található. A templom mögötti Olajfák hegyén áll Európa legmagasabb, 40 méteres bejárható fakeresztje, amely a városközpontból gyalog kb. 30 perc alatt elérhető. Javasolt túraútvonal ›› A gyerekek körében nagyon népszerű az erdei kalandösvény a kereszthez vezető út mentén és a fából készült játszótér közvetlenül a zarándokkereszt mellett. Automatikus beléptető rendszer működik, ezért legyen nálunk aprópénz, amit a beengedő kapunál dobunk be!

Távolság: 19 km

Weblap: http://www.pilgerkreuz.at/


BÄRENSCHÜTZKLAMM (Medve-szurdok)

FIGYELEM! A SZURDOK BIZONYTALAN IDŐRE LEZÁRVA!!

A szurdok – 24 vízesése révén – Ausztria egyik legszebb vízelvezető sziklaszorosainak egyike, amely 1978-ban egyedülálló természeti kincsénél fogva megkapta a Naturdenkmal minősítést. A felfelé vezető út vad vízesések és meredek sziklák között halad el, amely minden túrázó számára felejthetetlen élmény. A kiindulópont (Mixnitz) után közel egy óra alatt érünk fel a szurdok bejáratához gyalog egy erdei úton. A 350 m szintkülönbségű, egyirányú túra zömmel keskeny fahidakon és falépcsőn vezet, kb. másfél óra alatt mászható meg. A szurdok kijárata után találunk egy hüttét, ahol megpihenhetünk és ehetünk vagy ihatunk valamit. Egy erdei útvonalon kb. másfél óra alatt érünk vissza a parkolóba.

Távolság: 52 km

Weblap: http://www.baerenschuetzklamm.at/


RAABKLAMM (Rába szurdok)

A Raabklamm a 17 km hosszával a leghosszabb szurdok Ausztriában, minden túrázó számára ideális természet- és túraparadicsom. A kisebbik szurdok (Kleine Raabklamm) 7 km, a nagyobbik (Große Raabklamm) 10 km hosszú. Weiz közelében fekszik, a Rába folyó forrásától nem messze. A szurdokot egy csodálatosan szép túraútvonalon járhatjuk be, a folyóval együtt kanyarog az út, hidakkal és gázlókkal átszelve azt.  Természetvédelmi terület, védett madár- és denevérfajokkal.


TEUFELSTEIN (Ördögszikla)

A mítikus szikla, a Teufelstein Schanzsattel és Alpl között található egy 1498 méteren fekvő hegycsúcs tetején. Hozzá kötődik egy monda, miszerint Lucifer el akart szökni a pokolból. Isten ezt azzal a feltétellel engedélyezte, ha rövid idő alatt létrát tud építeni az égig. Lucifernek ez nem sikerült, ezért a visszamászott a pokolba. A sziklák viszont megmaradtak. A három különös formájú, egymáson fekvő csillámpala szikla összesen tíz méter magas. Lépcső van beléjük vágva, így fel lehet mászni a legfelső lapjára, innen csodás kilátásban gyönyörködhetünk.

Javasolt túraútvonal Fischbach-ból ››

Javasolt túraútvonal Alpl-ból ››

Távolság: 18 km (Fischbach-ig)

Weblap: http://www.teufelstein.at/


BRÜNDLWEG AM POGUSCH (mezítlábas túraútvonal)

Stájerország számos tematikus túraútvonala közül az egyik legkedveltebb a Romantischer Bründlweg. A túra Pougusch-ból indul, a híres Steiereck étterem parkolójából, amit érdemes kipróbálni, ha legmagasabb szintű gasztrónómiai élményre vágyunk. Eszméletlen finomak az ételek, igazi kis gourmet-paradicsom! Az túraútvonal 3,5 óra alatt bejárható, összesen 10 km hosszú, ami erdős területen és virágos rétek mellett vezet végig egy csodálatos tájon. Az út mentén összesen nyolc romantikus stájer hütte kínálja a helyi specialitásokat, mint pl. cirbolyapálinkát vagy tojáslikőrös süteményt.

A túraútvonal egyébként Ausztria leghosszabb mezí­tlábas vándorútja. Rögtön az elején egy ötletes cipőtárolót (Schuh stall) találunk, ha nem szeretnénk magunkkal cipelni a bakancsunkat. Az első állomáson egy 40 méter hosszú tavat alakítottak ki, amit egy hegyi patak táplál. A közepén végigvonuló út olyan, mint egy Kneipp-medence: kisebb-nagyobb kövekkel, rönkökkel, lépkedőkkel. Ez után a megszokott erdei – tűlevelekkel, kavicsokkal, ágakkal borí­tott – úton tovább haladunk tovább. Bár jót tesz a talpnak és általa az egész szervezetnek az egyenetlen talajon való gyaloglás, ám csak a gyakorlott mezítlábas túrázók vállalják a teljes távot bakancs nélkül! A túra legmagasabb pontján csodálatos kilátás nyílik a Hochschwab vonulataira. A körút végén a bakancstárolókhoz érünk vissza.

Letölthető térkép ››

Távolság: 38 km

Weblap: http://www.bruendlweg.at