Várak

HOHENWANG-I VÁRROM

Az egykor hatalmas Hohenwang-kastély – amely ma már csak rom – egy sziklás, Krieglach fölé magasodó hegytetőn fekszik. Az S6-os autópályát elhagyva, Alpl felé induló szerpentin elején remek kilátás nyílik rá. Egykoron ez volt Felső-Stájerország egyik legfontosabb középkori erődített építménye. Erdei ösvényen gyalogosan is könnyen megközelíthető Langenwang-ból.

Hohenwangot először 1122-ben említik, és a 13. században a hely az egész régió joghatósági és közigazgatási központjává fejlődött. Hohenwang vára szokatlanul omlott össze 1770-ben egy földrengés végzett vele. Megmaradt részeit a második világháború tovább tépázta. A Langenwang Castle Association 1961-től a teljes komplexumot felújította és a jelenlegi, megtekintésre érdemes állapotába hozta.

Távolság: 11 km

Weblap: http://www.hohenwang.at/


OBERKAPFENBERG-I VÁR

Stájerország harmadik legnagyobb városának, Kapfenbergnek a legfeltűnőbb építménye a romos Oberkapfenberg vár, amely magasan a város felett áll. A jelentős stájer grófi család, a Stubenbergek építették a 13. század végén és egészen a 20. századig a tulajdonukban is maradt. A 19. századra teljesen elnéptelenedett, végül 1992-ben Kapfenberg városa megvásárolta, és megalapította az Oberkapfenberg Vára Egyesületet, melynek vezetésével restaurálták az épületet. 

Jelenleg a fő szenzáció a várárokban tartott számtalan ragadozómadár. Ragadozómadár-röptető bemutatót naponta kétszer tartanak, de a madár show-n kívül természetesen vármúzeum is várja a látogatókat, ahol a vár története mellett megismerhetjük a sötét oldalt is, a középkorban igazi alkimisták próbáltak a pincékben nemesfémet előállítani. A szabálytalan udvarú, lakótornyos vár teraszáról parádés kilátás nyílik tiszta időben a Mürz völgyére.

GYEREKPROGRAMOK A VÁRBAN:
– Kosztümös lovagi torna kis lovagoknak és hercegkisasszonyoknak
– Kincskeresés 4 éves kortól (A feladatok megoldása után nyílt lángon grillezhetnek a gyerekek)
– Időutazás a kereszteslovagokkal és az alkímistákkal 5 éves kortól

Távolság: 39 km

Weblap: http://www.burg-oberkapfenberg.at


HERBERSTEIN-I KASTÉLY

Stájerország egyik legnépszerűbb látnivalója Herberstein várkastélya, mely, mint egy gigantikus kőhajó, a Feistritz folyó szurdoka felett emelkedik egy sziklanyelven, és az északi oldalon szinte függőlegesen szakad a mélybe. A több mint 700 éve a Herberstein grófi család tulajdonában lévő birtok turisztikai vonzerejét a kastélyon kívül, a hatalmas területen fekvő vadasparknak, a gyönyörű történelmi kastélykerteknek és a különböző, modern művészeti múzeumoknak köszönheti.

A 13. században Stubenberg grófja emeltette az eredeti várat. Az 1290-ben a Herberstein família kezébe kerülő vár több évszázados gondos bővítgetés és szépítés során pompás bejáratot, árkádsoros udvart kapott. A romantikus stájer kastély három stílustörténeti korszak – a gótika, a reneszánsz és a barokk – jegyeit hordozza magán. A várkastély a mai napig a Herberstein grófok magántulajdona – egyik részében a leszármazottak jelenleg is mindennapi életüket élik.

A kastély előtti területen fekszik a nagy népszerűségnek örvendő Történelmi kert (Historischer Garten), melynek kialakítása már a XVI. században elindult. A kertkomplexum híres nagyszámú, itt található dáliáiról és a rózsafajairól, köztük a családról elnevezett „herbersteini zöld” a legnagyobb hírű. Herberstein vonzereje az évszázados múltra tekintő vadasparknak köszönhető, ami az egész birtok mintegy 90%-án terül el, 500.000 négyzetméteren.

Távolság: 49 km

Weblap: https://herberstein.co.at/