Begyújtás menete

Hogyan kell a kályhát megrakni?

A Zinkhausban fatüzelésű központi fűtés biztosítja a meleget. A vendégek feladata a begyújtani és életben tartani a tüzet. A konyhában található Windhager KSN típusú készülék fűti fel és keringeti a radiátorokban lévő vizet.

Mivel a keringetőszivattyú árammal működik, ezért áramszünet esetén a központi fűtésrendszert szigorúan tilos használni!

ELŐKÉSZÍTÉS

Készítsd elő a begyújtáshoz szükséges anyagokat:
  • tüzifa hasábok (kisebbek és nagyobbak)
  • begyújtós aprófa
  • újságpapír és/vagy begyújtós kocka
  • gyufa
A tűzteret ellenőrizd, hogy nem-e maradt benne korábbról valami, ezen kívül tisztítsd ki a hamutálcát (legalsó fiók). A hamut a patakba vagy az erdőbe lehet szórni. A tűztérbe helyezz be a kisebb aprófákat, újságpapírt, begyújtós kockát alulra és ezekre lehetőleg keresztezve a kisebb darab tüzifákat. Ne pakold tele a tűzteret, amíg nem gyulladt be a tűz!

TŰZGYÚJTÁS

Begyújtás után zárd be a felső ajtókat, és a legalsót nyisd ki résnyire: innen kapja a tűztér a huzatot, ami a begyulladáshoz szükséges. Várj pár percet, és ha hallatszik a tűz pattogása, ellenőrizd hogy alaposan lángra kaptak-e a behelyezett fadarabok. Ezek után jöhetnek a tűztérbe a nagyobb tüzifa hasábok. Ekkor már tele lehet pakolni. Majd zárd be az alsó ajtót, ami a huzatot biztosította.

ÜZEMELTETÉS

Ezután már csak táplálni kell a tüzet, a rendszer automatikusan keringeti a meleg vizet a radiátorokba az egész házban. Folyamatos használat mellett a leégett fákból hamu keletkezni, ami felgyűlik a tűztér rácsán. Ezt mindig ki kell tisztítani: megpiszkálva a hamutartó rekeszbe hullik le, amit az alsó ajtón keresztül ki lehet húzni és kiönteni. Figyelem, a tűztér tisztítása felforrósodott állapotban tilos és veszélyes! A radiátorokon lévő szelepeket nem szabad eltekerni vagy lezárni, mindegyiknek maximumon (5-ös) kell nyitva lennie, különben nem cirkulál a meleg víz hatékonyan.

ÉJSZAKAI MÓD

Lefekvés előtt, este célszerű teljesen megpakolni a tűzteret nagy tüzifákkal, hogy minél tovább égjen, amikor már fenn alszanak a szobákban. A fa így is pár órán belül le fog égni, majd a radiátorokban egyre hűvösebb víz fog keringeni. Emiatt a szobákban padló infrafűtést helyeztünk el, ami szobánként szabályozható termosztáttal rendelkezik.