Erzberg

ERZBERG-I LÁTVÁNYBÁNYA

Erzberg Európa legnagyobb pátvasérc lerekódása. A vörös ércet lépcsőzetes külszíni fejtéssel termelik ki. Az eredetileg 1534 méter magas Erzberg elhordását már a kelták és a rómaiak megkezdték, a Harmadik Birodalomban pedig ez adta a vasérctermelés negyedét. Jelenleg egy azték piramishoz hasonló, 1465 méter magas kőtömb, ahol napjainkban is aktív bányászat folyik.

A földalatti bánya (Schaubergwerk Erzberg) a látogatók számára is bemutatják, milyen körülmények között dolgoztak a múlt bányászai. A bányába “Katl” nevű, egykor bányászokat szállító kisvasút viszi a védőruhába bújt látogatókat. A  1,5 km-rel a föld alatt, az Erzberg gyomrában mindent megtudhatnak a látogatók a feltárási és elővájási munkálatokról, és a felszín alatti ércfejtés módszereiről. Részletesen bemutatják a fúrás és robbantás, a rakodási és szállítási technikák fejlődését, és a tárnák biztosítását szolgáló építési módszereket.

Mindig nagy sikert arat az eredetit utánzó robbantás, amely 60 tonnányi kőzet kinyerését szimulálja egy 10 négyzetméteres tárnában. Vakító villámok cikáznak a tárnák labirintusában, fülsiketítő robaj és lőporfüst közepette a látogatók valódi képet kapnak a bányászatról.

A 860 lóerős Haulpak TRUCK 85 C típusú bányagépet, miután kivonták a használatból, átalakítottak, elláttak platóval, üléseket tettek rá. Új neve: Hauly lett, titulusa pedig 1993 óta „a világ legnagyobb taxija”. Ezzel az elképesztő járművel járhatja be az Erzberg-i bánya külszíni, ma már nem üzemelő területét az ide látogató közönség. Ez viszi körbe a látogatókat az Erzberg gigantikus lépcsőit, miközben ennek platójáról csodálhatjuk a tájat. Lenyűgöző látvány tárul a környék hatalmas hegyeire: az Eisenerzer Reichenstein-re, a Wildfeld-re, a Kaiserschild-re és a Pfaffenstein-re.

Rendezvények:

-ERZBERG-RODEÓ

-NEMZETKÖZI FUTÁS & NORDIC WALKING

-KÜLÖNBÖZŐ RALLIK KÉT- ÉS NÉGY KERÉKEN

-ERZBERG TRÓFEA (MOUNTAINBIKE)

Távolság: 86 km

Weblap: http://www.abenteuer-erzberg.at